Låna med betalningsanmärkning

Ett lån med betalningsanmärkning är ett lån du kan bli beviljad trots en eller flera betalningsanmärkningar. Om du behöver låna med betalningsanmärkning har du dock en liten uppförsbacke. Det finns helt enkelt färre långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Men utvecklingen går mot att betalningsanmärkningar ses som ett allt mindre hinder. Det är trots allt en ganska stor del av Sveriges befolkning som någon gång haft en anmärkning.

Bör man låta bli att låna med betalningsanmärkning?

Att du har en betalningsanmärkning behöver inte betyda att du har svårt att hantera ett lån enligt avtal idag. Du kan också vara i lika stort behov av ett lån oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte. Det kan dock vara bra att känna till att det är lite dyrare att låna med betalningsanmärkning. Har du anmärkningar för att du är slarvig och egentligen inte behöver det du lånar till? Då kan det vara bättre att avstå! I så fall är det ju högre risk att du får en ny betalningsanmärkning.

Behöver du låna för att kunna lösa ett problem? Eller för att du har möjlighet att skapa stort värde för dig själv? Då behöver du inte avstå för att du har en betalningsanmärkning. 

Hur många betalningsanmärkningar får man ha?

Det är upp till varje långivare att sätta sina egna gränser. Vissa godkänner bara en enda betalningsanmärkning. Hos andra får du ha flera. Är det många betalningsanmärkningar du har kan inkomsten behöva vara högre.

När du fått anmärkningen eller anmärkningarna är också av relevans. Är en betalningsanmärkning helt ny är chansen stor att du kommer gå miste om ett lån. Äldre anmärkningar anses inte vara alls lika allvarligt.

Hur förbättrar man sin chanser att få låna med betalningsanmärkning?

Det finns flera olika saker som avgör din kreditvärdighet förutom förekomsten av betalningsanmärkningar.

  • Är din taxerade inkomst bra i förhållande till storleken på lånet? Då ökar dina chanser att få ett lån med betalningsanmärkning drastiskt!
  • Har du tidigare lånat från samma långivare och betalat tillbaka i tid? Det kan tala till din fördel.
  • Om du har en medsökande, med eller utan betalningsanmärkningar, är det också lättare att låna med betalningsanmärkning.

Olika typer av lån med betalningsanmärkning

Det finns lån som är skräddarsydda för olika tillfällen och omständigheter i livet. Här har vårt fokus varit snabblån och sms lån med betalningsanmärkning. Du kan också få privatlån och till och med bolån trots att du har betalningsanmärkningar. Det är inte så att det blir svårare att låna ett större belopp bara för att du har en anmärkning. 

Det kan till och med vara så att en eventuell betalningsanmärkning har mindre betydelse när du lånar mycket. Har du en bra inkomst, en medsökande för lånet och en stor kontantinsats? Då är inte en gammal betalningsanmärkning automatiskt ett hinder för ett bolån. Däremot kan det vara svårt att få ett sms lån med betalningsanmärkning om du fått en anmärkning för ett sms lån.

Att låna med säkerhet är inte så vanligt idag. Det är mest när man lånar till bostad, bil eller båt som du behöver en säkerhet. I vissa fall kan säkerheten fungera som en kompensation för att du har betalningsanmärkningar. Banken äger ju i teorin en del av det du lånat till, om du lånat med säkerhet.

Samlingslån är som gjort för dig med betalningsanmärkning

Ett bra sätt att låna med betalningsanmärkning är att ansöka om ett så kallat samlingslån. Det gäller framförallt dig som betalar onödigt mycket i ränta på små lån. Samlingslånet använder du för att betala tillbaka flera små lån eller köp du gjort på avbetalning. Målgruppen för samlingslån är personer som lånat lite för mycket. Att det kan finnas betalningsanmärkningar med i bilden hör till när det gäller samlingslån. Det är dock svårt att få ett samlingslån med betalningsanmärkning om du inte har en god fast inkomst.

Varför är det dyrare att låna med betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är ett bevis på att du vid något tillfälle misslyckats med att följa ett avtal. Detta trots att du fått flera chanser i form av betalningspåminnelser. Det kan bero på omständigheter bortom din kontroll men det vet i så fall bara du. När du ansöker om ett lån online sker kreditprövningen automatiskt. Du får ingen chans att förklara dig om det inte handlar om ett bolån eller liknande. Långivare bedömer, utifrån sin tidigare verksamhet, att låntagare med betalningsanmärkningar är lite osäkra kort. Därför höjer de räntan eller tar ut högre avgifter.

En betalningsanmärkning försvinner efter tre år. Sen kan du låna på samma villkor som alla andra.