Lån med betalningsanmärkningar och skulder

Ibland hamnar man i en situation där man behöver lån med både betalningsanmärkningar och skulder. Det är ju inte så att behovet av att låna försvinner för att ekonomin är trasslig utan snarare tvärtom. Om du behöver lån med betalningsanmärkningar och skulder är det dock en del saker du bör tänka på för att nya lån inte ska stjälpa, snarare än hjälpa.

Det blir vanligare med lån med betalningsanmärkning

De flesta långivare säger nej om en kreditkontroll visar att du har betalningsanmärkningar. För dem är det ett tecken på att det är ökad risk för att du inte kommer att kunna betala tillbaka. Att många behöver lån med betalningsanmärkningar och skulder innebär ändå att det finns en marknad för det. Det finns helt enkelt banker och kreditmarknadsinstitut som är specialiserade på den typen av utlåning. De gör då en kreditkontroll som syftar till att fastställa hur din återbetalningsförmåga är idag. Har du äldre betalningsanmärkningar spelar det inte så stor roll.

Det är inte så att det alltid går att få ett lån med betalningsanmärkningar och skulder. Du behöver ha en ordentlig inkomst som visar att du faktiskt har råd att betala tillbaka lånet. Kraven på inkomst är större än om du inte har några betalningsanmärkningar. Var också beredd på att det kostar mer att låna om din kreditvärdighet är låg, som när du har en eller flera betalningsanmärkningar.

Lån med obetalda skulder som förfallit till betalning

Har du lån med betalningsanmärkningar och skulder som du inte betalat? Det kan var ganska odramatiskt så länge du följer en uppgjord avbetalningsplan. De flesta vuxna har skulder och det är en normal del av ekonomin i ett svenskt hushåll. Om du däremot har skulder som gått vidare från inkasso till Kronofogden är det värre. Du kan inte få några nya lån om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden. I det läget är det nämligen så att Kronofogden gör en utmätning av lönen och prioriterar vissa skulder framför andra. Det är alltså inte du som bestämmer vem som ska få betalt. Under sådana premisser är det ingen bank som kan gå med på att låna ut.

Så lånar du smart med betalningsanmärkningar och skulder

Om du tar ett lån med betalningsanmärkningar och skulder är det bra att använda det till att minska skulderna. Det är dock inte hållbart i längden att hela tiden låna för att betala skulder. Här är några tips som hjälper dig att låna på ett vettigt sätt om din ekonomi är trasslig:

  • Öka inte din belåning om du inte har möjlighet att betala tillbaka mer i månaden än du redan gör
  • Jämför lån noga så att du får ett med så låg effektiv ränta som möjligt
  • Schemalägg återbetalning av lån så att du inte kan missa det
  • Låna bara om du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet enligt avtal

Betalningsanmärkningar är inte för evigt

En annan grej som kan vara smart om du har betalningsanmärkningar är att helt enkelt vänta ut dem. Betalningsanmärkningar finns kvar i tre år sedan sedan går de ur systemet. Om du har flera betalningsanmärkningar kan du få ett bättre lån om bara någon av dem försvinner.

Samlingslån är som gjorda för dig med betalningsanmärkningar och skulder

Det bästa sättet att ta lån med betalningsanmärkningar och skulder är att göra det så att din totala skuldsättning inte ökar. Det handlar alltså om att ta lån som du sedan använder för att betala tillbaka äldre lån. Finns det verkligen någon poäng med det, kan man fråga sig. Ja, poängen är att när du köpt saker på kredit eller tagit flera små lån har de vanligtvis onödigt höga räntor. Det i sin tur ger en stökig ekonomisk situation.

Tanken är att det nya lånet ska ha bättre ränta och användas just till att betala tillbaka mindre lån. Det är en typ av lån som kallas samlingslån, refinansiering eller omstartslån. Det går att få ner sina kostnader ganska mycket om man har många lån med betalningsanmärkningar och skulder. Dessutom är det mycket enklare att hålla reda på ett större lån än flera små. Risken för att du ska missa återbetalning minskar om det är färre lån att hålla reda på.

samlingslån

Hur får man ett samlingslån?

Det är inga problem att få ett samlingslån med betalningsanmärkningar och skulder som inte förfallit till betalning. Det gäller dock att kreditprövningen visar att du har har en fast taxerad inkomst. Hur mycket du behöver tjäna beror helt på storleken på lånet. Räkna med att du behöver lite högre inkomst än om du inte hade haft betalningsanmärkningar.